Slingerland, Hall

Gemoderniseerde melkvoerkeuken en ruwvoersysteem

​​​​​​​ Optimaal voeren, energieverbruik minimaliseren

We zijn in het dorpje Hall, gemeente Brummen. In 1994 is de vader van Jillis Slingerland hier een kalverhouderij begonnen met 680 kalveren, toen nog boxen. In 2003 is alles in groepsvesting gekomen. Een jaar later is de nieuwe stal gebouwd waar in 2009 zonnecollectoren op gelegd zijn. Dat scheelde in 2009 al ruim 10.000 euro gas per jaar!


2015 was het jaar dat Jillis de boerderij samen met zijn vrouw overnam van zijn ouders. Toen is het asbest op het dak ook verwijderd en zijn er direct zonnepanelen op gemonteerd. Hun doelstelling met het bedrijf is namelijk om zo min mogelijk energie te verbruiken. Jillis blikt even terug: "In 2018 hebben we een oude schuur afgebroken en een nieuwe schuur weer opgebouwd en 120 kalveren extra in de nieuwe schuur gezet. De schuur die vrijkwam, gebruiken we nu als loods voor opslag. Op dit moment houden we zo'n 1.300 kalveren."


Energiebesparing ventilatie


Jillis geeft nog een voorbeeld van energiebesparing: "In de oude schuur zaten 12 ventilators op 230 volt, nu zijn er 5 ventilatoren met frequentieregelaars, dat scheelt heel veel energie. Natuurlijke ventilatie had ik het allermooiste gevonden, maar we zullen ook ooit aan een luchtwasser moeten die veel energie vraagt. Met de nieuwe schuur hebben we daar wel op voorgesorteerd. Ook is er in dit jaar een nieuwe melkvoerkeuken gekomen. Dat was het moment om ook direct een hygienesluis, douche en wc naar onze zin te laten maken."

Wat de ruwvoerinstallatie nu gaat kosten per jaar in stroom is nog de vraag. Voorheen kostte het voeren met de shovel ca. €2.500,- per jaar aan diesel.

Realisatie ruwvoerinstallatie


De ruwvoerinstallatie is in 2022/2023 geplaatst. Jillis vertelt: "Als Frans bij je aan tafel zit, praat je met een techneut, geen verkoper. De boeren waarbij hij al een installatie geleverd heeft, verkopen het voor hem. Veruit het belangrijkste is dat er zo min mogelijk storingen zijn. Als er dan een keer een storing is, dan moeten ze bereikbaar zijn en voor je klaarstaan. Je moet gewoon voeren, dus dat is heel belangrijk.


Een nieuwe installatie plaatsen vraagt altijd goede afstemming over de planning. Met de ruwvoerinstallatie is dat goed verlopen. Alles gebeurde in goed overleg. Jillis: "We zijn begonnen toen we leegstonden, de weken erna is het vooral afgemaakt. Ze hoefden toen niet meer zoveel in de stal te zijn, want tocht hebben we een hekel aan, dat is valse trek en dat is slecht voor de jonge kalveren, zeker in februari of maart.

Planning


De hele installatie draaide uiteindelijk mooi op tijd, vanaf half april. De nazorg is daarbij ook belangrijk. Als het eenmaal draait, dan is de installatie ook direct cruciaal in het hele voerproces. Als er dan een keer iets is, dan is het ook belangrijk dat we samen snel kunnen schakelen."


"Je hebt de monteurs tijdens het installatieproces al een hele tijd over de vloer. Het leuke is dat je ze daardoor goed kent en nog belangrijker: zij kennen onze stal ook goed. Ze rijden altijd zo door en weten wat ze moeten doen. Als ik dan aan het voeren ben, kan ik gewoon doorwerken. Dat is fijn.", schetst Jillis.

Samenwerking als totaalinstallateur​​​​​​​

"Eén partij is verantwoordelijk voor de technische processen in de stal. Dat is fijn én het brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Frens Esveld levert een totaalpakket en daardoor kunnen ze je ook voorzien van goede service, want ze kennen het hele technische proces binnen je bedrijf. Ik noem het nog eens: betrouwbaarheid is heel belangrijk. Op basis van de ervaring uit de praktijk kies je met de volgende investering die je wilt doen ook snel weer voor hen. Als je dan ook nog eens hoort dat bij een ander dat storingen in het weekend bijvoorbeeld niet worden opgepakt, maar bij Frens Esveld wel, dan is de keuze helemaal snel gemaakt. Denk maar eens mee; we voeren ook het water via het melksysteem. 4 keer per dag water, 2 keer per dag melk. Als het dan bijvoorbeeld warm weet is, dan is het altijd belangrijk dat het werkt. Bij calamiteiten moet je leverancier gewoon bereikbaar zijn. Als ze je maar verder helpen", onderstreept Jillis.


Toekomst



Afsluitend geeft Jillis een beeld van zijn kijk op de toekomst. "Onze toekomst? Wat de overheid wil, dat is de grootste zorg. Het bedrijf zelf is nu behoorlijk ver geoptimaliseerd, dat draait op zichzelf prachtig. Ooit een keer uitbreiden zou best mooi zijn, maar dat zit voor nu even op slot. Qua arbeid, mede door de techniek, zou er prima een paar honderd kalveren bij kunnen. In 2004 waren we nog 70 tot 80 uur bezig met voeren, nu ongeveer 35 uur per week. Daardoor houd ik ook nog eens tijd over voor andere dingen."




"Frens Esveld levert een totaalpakket en daardoor kunnen ze je ook voorzien van goede service."​​​​​​​