Voersysteem Es-Mix©

Gemaakt met het oog op de toekomst

De in 2010 ontwikkelde voerautomaat, genaamd Es-Mix, is gemaakt met het oog op de toekomst. Het streven was en is nog steeds om een voerautomaat te ontwikkelen die en zeer betrouwbaar is, en daarnaast handig, overzichtelijk en eenvoudig te bedienen is. Dit resulteert in in het feit dat er nu al 98 van verkocht zijn (2017). In 2010 hebben we Software ontwikkelaar Auteq uit Ederveen bereid gevonden om met ons mee te denken. Dankzij hun jarenlange ervaring in de voerindustrie e.d. hebben we nu een voerautomaat die aan alle verwachtingen voor nu en de toekomst kan voldoen.

HET OVERZICHTELIJKE VAN HET GEHEEL KOMT UIT IN HET VOLGENDE:

Eén computerscherm wordt een overzichtsscherm (visualisatie): hier wordt elke stap in de melkbereiding overzichtelijk weergegeven. Van temperaturen en gewichten, voorraden van de silo’s, tot het meekleuren van de aangestuurde kleppen/ventielen/motoren. Zo is het in één oogopslag duidelijk wat er gebeurt! Het overzichtsscherm wordt ook wel het Touchscreen genoemd, omdat het enorme voordeel ervan is, dat alle aangesloten componenten ook handmatig op het scherm bediend kunnen worden. Dus handmatig een mengseltje maken kan gewoon overzichtelijk achter de computer.

Het andere scherm wordt gebruikt om alle gegevens in te vullen die nodig zijn in het geheel.

Hier staat ook alles weer netjes op zijn plaats: recepten, voorraden, starttijden, uitgebreide meng historie, vaste gegevens, drogestofgehalte van elke silo, enz. Ook kan de volgorde van de te gebruiken grondstofcellen zelf worden bepaald, en kan elke grondstofcel op zijn eigen mengtemperatuur worden gemengd. Standaard geïntegreerd in de software is het automatisch spoelprogramma voor de menger en de buffer. Uniek is het automatische tank spoelprogramma, wat ook weer in de software is gebouwd. Met de nodige beveiligingen erin, zodat een tank NOOIT tijdens bedrijf per ongeluk gereinigd kan worden.

Het grote voordeel!

Degene die de inlogcodes van
de voerautomaat heeft, alles
kan doen wat de kalverhouder
zelf ook kan doen.

Het volgen van de melkbereiding, het aanpassen van de recepten, de historie uitlezen, de voorraden beheren, kan dus allemaal vanaf kantoor of vanuit de woning. Zeker in geval van storing kunnen wij gelijk meekijken, aanpassingen doen, eventuele programma aanpassingen doen e.d.

Op maat gebouwd

De voerautomaat wordt voor elke klant op maat gebouwd in grote en ruime kasten waar alle besturing in zit, dus optimale koeling en degelijke werk- en aansluitruimte. De kasten worden volgens de NEN 1010 voorzien van de nodige beveiligingen en overzichtelijke schema’s.